Barilla 00-ás fehérliszt
Barilla fehérliszt 00-ás
Kiszerelés: 1 kg.
BARILLA, FARINA DI GRANO TENERO. A híres itáliai tészták valamint a pizza készítéséhez általában úgynevezett duplanullás lisztet használnak az olaszok. (Kedvelt változat az is, amennyiben a „doppio zero” lisztet durumliszttel vegyítik, ezt nevezik az olaszok seminolának.) A 00-ás lisztek púderszerű finomságúra őröltek, többször átszitázzák őket, ettől a tészta selymes, rugalmasabb, lazábban gyúrható, nagyon elasztikus egyben kevésbé ragad. Valóban kézzelfogható élmény vele a munka a háziasszonyoknak is. Sokan úgy tudják, hogy a duplanullás lisztek azért olyan finom szemcsések, mert alacsony sikér (keményítő búzafehérje) tartalmú búzából készülnek, amely kiváló tésztákhoz, de nem jó a kenyérnek. A magas sikértartalmú liszt elsősorban a kelést segíti elő, mivel nedvességet kapva olyan hálós szerkezet jön létre, ami az élesztős erjedéskor keletkező gázbuborékokat meg tudja tartani, ezért a tészta megemelkedik, tehát „megkel”. Ennek hiányában a gázok kiszabadulnak és a kenyér vagy más „kelt” tészta tömör, ólomszerű marad. Alapvető tévedés azonban, miszerint a duplanullás liszt fehérje tartalma mindig alacsony lenne. A kettő ugyanis nem feltétlen van összefüggésben egymással, a magas sikértartalmú selymes 00-ás lisztekre az olaszok sok esetben a panifiable (szabafordításban „kenyérkész”) jelzést is odabiggyesztik, de ez nem szükségszerű. Az Enoteca Corsoban készülő és a Caféshopban is kapható házi kenyerek mind kiváló minőségű olasz duplanullás lisztből készülnek, a laza tésztaszerkezetet 10 órás hagyományos élőkultúrás (kovászos) kelés segíti elő.